Compromís reclama la transferència de les competències de Costes per “gestionar des d’ací solucions permanents al nostre litoral, i deixar d’actuar a pedaços”

  • Sorlí reclama inversions permanents per a actuacions integrals que preserven un dels principals actius turístics
  • Àlvaro subratlla que “les actuacions del Govern han resultat insuficients” però “només s’acorden de la costa després dels temporals”
  • Navarrete: “Les promeses sobre actuacions en el litoral no són noves, però insistirem perquè es facen realitat i perquè hi haja dotació permanent per a protegir i mantenir el litoral”

“El nostre litoral té un problema estructural de regressió, agreujat per infraestructures costaneres i rematat per la sistemàtica falta d’interès i d’inversió del Govern central. Per açò, des de Compromís considerem que l’única solució a llarg termini per a la Plana Baixa i per a la nostra costa en general és la transferència de les competències sobre Costes a la Generalitat. I és clar, una transferència de competències que vaja acompanyada del finançament necessari per a fer-nos càrrec de les nostres costes des de la Generalitat”. Així ho han manifestat diputades de Compromís en el Congrés, Marta Sorlí, i la diputada i síndica adjunta de Compromís en els Corts, Mònica Àlvaro. “La promesa de Foment dels espigons no és nova. Esperem que es complisca, però fins ara poques de les promeses fetes s’han complit i no solament es precisa una actuació d’emergència, sinó una actuació integral a tot el territori”, afig el senador Jordi Navarrete, la comarca del qual, el Maestrat, també ha patit els envits del temporal.

Per la seua banda, la portaveu adjunta de Compromís en els Corts, Mònica Álvaro, ha detallat que “s’han traslladat ja a les Corts Valencianes i també a les Corts Generals propostes i preguntes per a conèixer què pensa fer Costes en cadascun dels nostres municipis. Perquè el problema no és nou, ja que, per exemple, fa uns pocs mesos, el senador de Compromís, Carles Mulet, reclamava actuacions a Almenara després dels desperfectes de l’anterior temporal, i el Govern no va actuar. I ara estem com estem”. En aquest sentit, Sorlí ha recordat que “avui mateix, l’alcaldessa d’Almassora està mantenint una reunió en Costes per a exigir mesures, ja que la platja d’Almassora, en ple procés de millora, ja va patir danys en el temporal de fa uns mesos i ara els ha tornat a patir. Resulta evident que les mesures són insuficients”.

A més de l’assumpció de les competències i de l’elaboració d’un pla integral real i amb fons per a tota la costa, Compromís analitza una proposta per a “dotar de pressupost permanent les costes”. “Estem treballant tant en els Corts com en el Congrés en una proposta per a garantir finançament continuat per al manteniment del nostre litoral, per a protecció d’un actiu turístic i patrimonial important”, explica Àlvaro. En aquest sentit, ha detallat Sorlí que “infraestructures com els ports, que tenen incidència directa en la regressió en les zones al sud de cada infraestructura portuària haurien de participar econòmicament en el manteniment i no solament en les actuacions puntales que establisquen les declaracions ambientals. Estem estudiant la viabilitat de la proposta”.

Així mateix, el diputat provincial de Compromís, Xavier Trenco, ha lamentat que “el PP de la Diputació només se’n recorde de reclamar a Madrid quan governa un altre color polític” i ha instat a Moliner a “impulsar amb tots els grups de la corporació un acord que exigisca a l’Executiu central les inversions necessàries per a recuperar el nostre litoral”. De fet, el portaveu de Compromís en la Diputació ha registrat avui una bateria de preguntes sobre la gestió del temporal, “no solament costaner, perquè segons els alcaldes hi ha hagut una flagrant falta de coordinació i segons fonts de professionals d’emergències mancada de previsió i de mitjans”.

Arxivat en: Comarcal, Congreso, Corts Valencianes, Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *