Les polèmiques obres per a condicionar un immoble de la Diputació annexos a les noves dependències de l’Avinguda Vall d’Uixó però recaients en el carrer Cardenal Costa, que van costar més de 200.000 euros però mai van arribar a aprofitar-se, podrien a més estar fora de la legalitat urbanística.

Així doncs, el conveni signat en 23 de juliol de 2008 entre la Diputació Provincial i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), la primera cedia l’ús de 200 m2 quadrats de dependències de la Diputació, durant un any, prorrogable, perquè la FVMP instal·lara a Castelló una seu. En el conveni, es regula que serà la FVMP qui es farà càrrec de les reformes necessàries prèvia autorització de la Diputació i el pagament de taxes, i totes les obres i millores realitzades quedaren en propietat exclusiva de la Diputació una vegada acabe aquest conveni.
Segons l’Ordenança Fiscal reguladora de l’Impost sobre construccions, instal·lacions i Obres (ICIO) de Castelló, ni la Diputació ni la FVMP estan excloses del pagament d’aquest impost que afecta a la realització dins del terme municipal, de qualsevol construcció, instal·lació o obra per a les quals s’exigisquen obtenció de la corresponent llicència d’obres o urbanística,
Així, al desembre de 2008 es va pagar 69.584,02 euros per la primera certificació de les obres, al gener de 2009 68.349,98 per les obres de la segona fase, i al desembre de 2009 49.996.30 euros per la fi d’obra (a més de 16.704 en mobiliari)

Segons la documentació a la qual ha tingut accés el Grup Municipal de Compromís en l’ajuntament de Castelló, la ‘única llicència urbanística que es va atorgar a la Diputació per a dependències en la zona de Noves Dependències i annexos, és de febrer de 2010, molt posterior al suposat inici d’aquestes obres autoritzades. La llicència de 2010 podria referir-se a altres dependències annexes, i no a la facturada a la FVMP (edifici ocupat ara per “Formació”, per exemple)
Aquesta llicència necessitava de l’atorgament d’una llicència ambiental, que es desconeix si es tenia, i en l’expedient s’exposa com l’informe jurídic d’aquesta actuació era desfavorable, però malgrat açò, es va atorgar aquesta llicència. No constaria, igualment, cap llicència atorgada per l’ajuntament a la FVMP. Per tot açò, es pot entendre que les obres efectuades en aquestes dependències en 2008 i 2009, no haurien pagat el preceptiu ICIO i estarien presumptament fora de la legalitat.
Curiosament, el conveni signat en 23 de juliol de 2008 establia un termini d’un any de cessió d’aquest local, prorrogable sempre que la Diputació ho estimara, però sense cap compromís a fer-ho. Les obres, segons la facturació feta, van durar més d’un any (el final d’obra ser va certificar al desembre de 2009), i les dependències mai van arribar a usar-se malgrat l’elevada inversió realitzada. L’empresa que va facturar aquestes obres, és PIAF, implicada entre unes altres, en el cas Gürtel.
Des de Compromís, el diputat provincial Enric Nomdedéu, va a demanar en la Diputació Provincial explicació sobre les pròrrogues concedides, les autoritzacions i valoracions de les obres realitzades, els compromisos actuals amb la FVMP sobre aquest espai, i explicacions sobre a quines dependències es corresponen les obres autoritzades al gener de 2010 . Compromís, mitjançant el seu portaveu en la FVMP , Rafa Climent ja ha anunciat que reclamarà en la pròxima reunió de la Junta de Portaveus que se celebrarà dijous que ve dia 27 de març explicacions sobretot aquest cas .